Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Vizes vb: Nem volt közbeszerzés az imázsfilmről

2016. március 21. 09:23 - Hugyecz Zoltán

Továbbra sem tudni, mi haszna van a kecskemétieknek a 2017-es vizes vb reklámfilmjének 55 millió forintos támogatásából. Azt Szemereyné Pataki Klaudia és az önkormányzat is elismerte a Petőfi Népének, hogy a filmkészítő Argus Kft. három nappal korábban állította ki a számlát, mint hogy bármiféle polgármesteri vagy közgyűlési felhatalmazás lett volna. Mindezt a rendelkezésre álló rövid határidővel magyarázzák, ami ugyanakkor senkit nem hatalmaz fel arra, hogy szabálytalanul költse el a helyi emberek pénzét, nem betartva a törvényeket és helyi rendeleteket. A polgármester adatigénylésemre megküldött legújabb válaszából az is kiderült, hogy egy jogszabályra hivatkozva nem volt közbeszerzés az 55 millió forint elköltéséről - hiába kértem, a számlákat és az elvégzett munka tételes felsorolását tartalmazó teljesítési igazolást továbbra sem kaptam meg, így ismételt adatigénylést nyújtottam be.

Ismét benyújtom közérdekű adatigénylésemet, miután Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester nem adta át részemre az 55 millió forintos reklámfilm számláit, illetve a kifizetéseket alátámasztó, az elvégzett munka tételes felsorolását tartalmazó teljesítési igazolást.

A polgármester válaszából ugyanakkor kiderül, hogy nem tartottak közbeszerzést a kérdéses 55 millió forint elköltéséről: az ide vonatkozó jogszabály azon passzusára hivatkoznak, miszerint nem kell alkalmazni a közbeszerzési törvényt "műsorszám (műsoranyag) médiaszolgáltató vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap általi vétele, fejlesztése, előállítása vagy közös előállítása, valamint a műsoridőre vonatkozó szerződés" esetén. Mindenki döntse el maga, hogy egy 30 másodperces reklámfilm "műsorszám"-e vagy sem.

koszbesz.png

Teljes dokumentum

Közcélú adomány vagy filmkészítés?

Az mindenesetre ellentmond a polgármester válaszának, hogy a Magyar Úszó Szövetséggel kötött szerződés szerint közcélú adományról állít ki igazolást a Kecskeméti Városi TV-nek. Akkor tehát: közcélú adományt nyújtottak az úszószövetségnek vagy műsorszám készítésére nyújtottak támogatást - ami az önkormányzat érvelése szerint nem igényel közbeszerzést? Nem tiszta ez, és az egész közbeszerzést kikerülő érvelés fából vaskarikának tűnik.

Időhiány miatt nem tartják be a szabályokat?

Mint arra korábban is felhívtam a figyelmet, az 55 millió forintos filmről három nappal korábban kiállította a Kecskeméti Városi TV-nek a számlát, mint hogy a polgármester egyáltalán határozatot hozott volna a támogatásról. Az önkormányzat úgy magyarázta az esetet, hogy "a rövid határidő miatt – 2015. július 24-én kezdődött a világbajnokság Kazanyban, ahol már bemutatták a filmet – mielőbb el kellett készíteni videót [...] Polgármester asszony elindította a Magyar Úszó Szövetséggel a tárgyalásokat, közben felkérte a Kecskeméti Televíziót arra, hogy gondoskodjon a film mielőbbi, magas minőségben történő elkészítésének koordinálásáról". Vagyis időhiányra hivatkozva állították ki korábban, szabálytalanul a számlát, ami elfogadhatatlan. A törvényeket és a helyi rendeleteket akkor sem szegjük meg, ha sürgős valami, kiváltképp akkor nem, ha a helyiek nem kevés pénzéről születik döntés. Ha egy egyszerű ember nem tartja be a szabályokat pusztán azért, mert valami sürgős neki, akkor nincs mérlegelés: egyszerűen megbüntetik. Helyesen.

Az pedig teljesen elfogadhatatlan, hogy a polgármester továbbra sem tudja érdemben megmagyarázni, hogy miért is támogatott egy olyan eseményhez köthető reklámfilmet a város több tízmillió forinttal, amiből semmi haszna nincs az itt élőknek? Sőt, már az önkormányzat szerződött partnere, a Magyar Úszó Szövetség sem kommentálja a film elkészítésének körülményeit. Hogyan képzelheti bárki is, hogy ilyen felelőtlenül bánhat a kecskemétiek pénzével?!

1 komment
Címkék: vizes vb

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr108508800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Csánó 2016.03.21. 17:26:35

Magyarország jobban teljesít!Működnek a reformok!Egy másik ügyben,ami nagyon hasonló,ott bíróság dönt! Itt is kellene!
süti beállítások módosítása