Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Vizes vb reklámfilm: sem az önkormányzat, sem a városi TV nem adja ki az elszámolást

2016. április 10. 09:01 - Hugyecz Zoltán

Sem Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, sem pedig a Kecskeméti Városi TV nem adja ki a 2017-es vizes vb 55 millió forintos reklámfilmjének elszámolásáról szóló adatokat: titkolják, hogy milyen szerződések szerint, milyen munkára fizettek ki 55 millió forint közpénzt, és ezzel kapcsolatosan milyen igazolások születtek. Megismételt hivatalos adatigénylésem ellenére sem a pénzek kifizetését igazoló számlamásolatokat, sem pedig a munka elvégzését és tételes elszámolását tartalmazó teljesítési igazolást nem adták ki. Vajon miért nem tudhatjuk meg, hogy mire költötték el a kecskemétiek 55 millió forintját? Az eltitkolt adatok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulok, s ha kell, kiperelem az elszámolást és a hivatalos iratokat.

Mivel az önkormányzat többszöri hivatalos kérésem ellenére sem adta ki a 2017-es vizes vb reklámfilmjének 55 millió forintos támogatásáról szóló tételes elszámolást, március 22-én újabb adatigénylést nyújtottam be Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, valamint a kecskeméti városi TV-nek. Kérésemet mind az önkormányzat, mind a városi TV megtagadta: nem adják ki sem a filmkészítő Argus Kft.-vel kötött szerződést, sem a közpénzek kifizetését alátámasztó számlamásolatokat, sem pedig az elvégzett munkát alátámasztó teljesítési és egyéb igazolásokat.

Közérdekű adat, de nem nyilvános?

Nem tudni, hogy mit akarnak eltitkolni előlünk, és miért nem tudhatjuk meg, hogy mire költötték el a kecskemétiek 55 millió forintját. Bár a városi TV elismeri, hogy a filmkészítő Argus Kft-vel kötött  szerződés közérdekű adatokat tartalmazhat, ennek ellenére mégsem tekintik nyilvános adatnak, hogy milyen szerződés szerint költöttek el 55 millió forint közpénzt. Az önkormányzat pedig ugyancsak azzal az indokkal nem adta ki az átutalási bizonylatokat, hogy szerintük az nem nyilvános adat "annak ellenére, hogy abban esetlegesen közérdekű adat, vagy közérdekből nyilvános adat található".

pm_valasz.png

Teljes dokumentum (polgármester válasza)

A városi TV-től kikértem azt az igazolást is, amit a Magyar Úszó Szövetség az együttműködési megállapodás szerinti "közcélú adományról" köteles kiállítani. Ezt adótitkokra hivatkozva nem adták ki részemre, mint ahogy arra az egyszerű kérdésre sem válaszoltak, hogy a városi TV mikor és milyen formában értesült a önkormányzat és az úszószövetség között létrejött megállapodás szerinti kötelezettségéről.

vtv_valasz.png

Teljes dokumentum (VTV válasza)

Az egyszerű kérdésekre sem válaszoltak

Megítélésem szerint mind Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, mind a városi TV-nek nagyon egyszerű kérdéseket tettem fel: milyen szerződés alapján, milyen kiállított számlákra, milyen munka elvégzéséért fizették ki a kecskemétiek 55 millió forintját. Ezzel kapcsolatban milyen igazolásokat állítottak ki, milyen formában, hogyan és ki határozta meg a hivatali, közpénzből fizetett feladatokat, és ezekről ki, milyen formában értesült. Ám ezekre az egyszerű kérdésekre nem kaptam választ.

Vajon miért? Vajon mit titkolnak előlünk? Vajon miért hivatkoznak adótitokra, vajon miért nem adják ki a közérdekű adatokat, amikor nyilvánvalóan jogunk van tudni, mi is történt a pénzünkkel? Ha nem történt semmilyen szabálytalanság, ha minden a legnagyobb rendben zajlott, ha a pénzek kifizetése rendben történt, ha az elvégzett munka arányos a kifizetett pénzekkel, akkor miért titkolóznak előttünk?

Ha nem felelnek maguktól, majd a hatóságok kötelezik erre őket

Ez a mi pénzünk, a mi városunk. A polgármestert mi választottunk meg, a városi TV a mi pénzünkből működik, az 55 millió forint a mi pénzünk volt. Jogunk van tudni, hogy kinek, mikor, hogyan, miért fizették ki.

Természetesen nem hagyom, hogy elsumákolják az elszámolást, nem hagyom, hogy továbbra is titkolózzanak: álljanak ki mindannyiunk elé, és feleljenek. Ha ezt nem teszik meg maguktól, ha nem adják ki az adatokat, akkor majd a hatóságok kötelezik erre őket: az eltitkolt adatok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulok, s ha kell, kiperelem az elszámolást és a hivatalos iratokat.

Szólj hozzá!
Címkék: vizes vb

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr808583692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása