Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Ki kell adni a vizes vb reklámfilmjével kapcsolatos adatokat

2016. július 20. 08:52 - Hugyecz Zoltán

Ki kell adnia a kecskeméti önkormányzatnak és a városi televíziónak a 2017-es vizes vb reklámfilmjének 55,6 millió forintos támogatását alátámasztó dokumentumokat, valamint az ehhez kapcsolódó igazolásokat − erről döntött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az benyújtott panaszom kapcsán. Az önkormányzatnak és a városi TV-nek nyolc napja van arra, hogy megküldjék nekem a támogatással kapcsolatos döntéseket, előterjesztéseket, jegyzőkönyveket, valamint dokumentumokat és igazolásokat.

Miután idén márciusban Szemereyné Pataky Klaudia és a Kecskeméti Városi TV megtagadták, hogy érdemben válaszoljanak a 2017-es vizes vb reklámfilmjének 55,6 millió forintos kecskeméti támogatásával kapcsolatos kérdéseimre, és hivatalos adatigénylésemre sem hozták nyilvánosságra a kifizetésekkel kapcsolatos átutalási dokumentumokat, hivatalos döntéseket és előterjesztéseket, illetve igazolásokat, panasszal éltem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) − mint akkor is ígértem. Nem hagyom, hogy elsumákolják az ügyet, és továbbra is eltitkolhassák előlünk, pontosan mire és milyen körülmények között  költötték el a kecskemétiek pénzét.

uszovb_adatok_naih.png

A napokban megérkezett a NAIH válasza, és ebben arra szólították fel a polgármestert és a városi TV-t, hogy nyolc napon belül küldjék meg nekem a kifizetésekkel, illetve az 55,6 millió forintos támogatásokkal kapcsolatos részleteket. Vagyis a polgármester és a városi TV törvényt sértett, amikor nem adta át részemre a kért információkat.

Így az önkormányzatnak a rendelkezésemre kell bocsátania azokat a döntéseket, előterjesztéseket és jegyzőkönyveket, amelyek a vizes vb reklámfilmjének kecskeméti támogatásával kapcsolatban születtek. Emellett Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek át kell adnia részemre az 55,6 millió forint átutalásáról szóló bizonylat másolatát is.

A NAIH megállapította azt is, hogy az önkormányzat mellett a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. is jogtalanul titkolta el a film készítésével, illetve az 55,6 millió forint kifizetésével kapcsolatos adatokat. Így a TV-nek át kell adnia részemre a filmet elkészítő Argus Film and Art Kft.-vel kötött szerződést, valamint minden ahhoz kapcsolódó dokumentumot, mely a reklámfilm készítésével összefüggésben keletkezett. A hatóság megállapította azt is, hogy a városi TV-nek tájékoztatást kell adnia arról, hogy mikor és milyen formában értesült a televízió az önkormányzat és a Magyar Úszó Szövetség között létrejött együttműködési megállapodásról, és át kell adnia részemre a támogatás mint közcélú adomány igazolásának másolatát is.

Nem titkolózhatnak tehát tovább, ki kell adniuk az eltitkolt adatokat. Ha pedig a NAIH döntésének ellenére nem adják át a kért információkat, természetesen bírósághoz fordulunk.

Mint azt korábban többször is megírtam, a vizes vb reklámfilmjének 55,6 millió forintos támogatásával számos botrányos információ látott napvilágot: az 55,6 millió forintos filmről három nappal korábban kiállították a Kecskeméti Városi TV-nek a számlát, mint hogy a polgármester egyáltalán határozatot hozott volna a támogatásról. Az pedig teljesen elfogadhatatlan, hogy a polgármester továbbra sem tudja érdemben megmagyarázni, hogy miért is támogatott egy olyan eseményhez köthető reklámfilmet a város több tízmillió forinttal, amiből semmi haszna nincs az itt élőknek.

Ráadásul nem ez az első eset, amikor a kecskeméti TV, a helyi "független média" képviselője belekeveredik Szemereyné Pataki Klaudia polgármester politikai ügyeibe: éppen az elmúlt hetekben került napvilágra, hogy a TV több mint ötmillió forintot kapott Matolcsy botrányos kecskeméti alapítványától.

Ez a mi pénzünk, a mi városunk: jogunk van tudni, hogy mire költik a pénzünket, és nem fogom hagyni, hogy elsumákolják az ügyet.

2 komment
Címkék: vizes vb

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr808902376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.07.20. 13:24:50

Na és ilyenkor mi a büntetése azoknak akik megtagadják a közérdekű adatok kiadását? Csakhogy legközelebb 2-szer is meggondolja az aki hasonlóképpen akarna cselekedni.

Janossz 2016.07.20. 18:28:20

Nem jó az irány. Ez nem éri el az emberek ingerküszöbét. 50-60 millió, tellett rá, adták, bár semmi köze a városnak az Olimpiához, mit számít az?
Azt tessen megkérdezni egyszer, mi az oka annak, hogy 400/óráért a fél városban nem találni parkolóhelyet?
Mert mindenütt a bérletesek állnak, 8-5-ig. És ezen bérletek nagy része nem ám fizetős, még mit nem!
Mosolybérlet, csókért. Azt jó lenne tudni, hány ilyen van forgalomban.
Aztán kidobolni a Főtéren, vasárnap.
süti beállítások módosítása