Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Kecskeméten az egyszerű polgároknak be kell fogniuk a szájukat

2017. február 27. 11:51 - Hugyecz Zoltán

Mi, kecskemétiek fogjuk csak be a szánkat, ne is merjünk javaslatokkal élni, hiszen ehhez csakis a városvezetőknek vagy a képviselőknek van joguk! Nagyjából ez a lényege annak a levélnek, amit Szemereyné Pataki Klaudia küldött nekem válaszul a város összes vezetőjének és képviselőjének megküldött átláthatósági javaslatomra. Aztán mindenféle jogi passzusokra hivatkozva megmagyarázza azt is, miért nem tehetik fel a város honlapjára a polgármester és a többi képviselő a vagyonnyilatkozatát, miért nem lehet nyilvánosságra hozni a város pénzének elköltéséről szóló szerződéseket, s miért van minden jól úgy, ahogy van.

Kecskeméten egy egyszerű lakos, városi polgár nem élhet semmiféle javaslattal, mert ehhez csakis a polgármesternek vagy a közgyűlés képviselőinek van joga. Nagyjából ez a lényege annak a levélnek, amit Szemereyné Pataki Klaudia polgármester küldött nekem válaszul arra az átláthatósági javaslatra, amit elküldtem minden képviselőnek és városvezetőnek azt kérve, hogy mindannyiunk közös érdekében terjessze valamelyik képviselő elő, vegyék napirendre, és fogadják el. A javaslat többek között azt tartalmazta, hogy tegyék ki a város honlapjára a polgármester és az összes képviselő vagyonnyilatkozatát, a város költségvetését érthető formában, valahogy úgy, mint azt egy vállalkozásnak kell, valamint az összes pénzköltésről szóló szerződést.

szemereyne_kozgyules.jpg

(fotó: Facebook)

Szemereyné Pataki Klaudia szerint azonban bárki, aki javaslattal él, javaslatot fogalmaz meg, legyen az akár egy egyszerű polgár, városi lakos is, kívülről akarja befolyásolni a képviselők munkáját:

"A helyi közhatalom zavartalan gyakorlásához azonban nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzatok a rendeleteik előkészítését − beleértve annak eldöntését is, hogy törvényi kötelezettség hiányában adott témában egyáltalán kívánnak-e rendeletet alkotni − külső befolyástól mentesen végezzék, azaz csak a képviselő-testület szervei és az önkormányzati képviselők vegyenek a jogalkotás folyamatában részt."

Vagyis, ha véleményünk, javaslatunk van, és mi, kecskemétiek azt kérjük, foglalkozzanak az átláthatósággal a választott képviselőink, vezetőink, Szemereyné Pataki Klaudia szerint az külső befolyásolás. Az fel sem merül benne, hogy éppen azért kérjük, hogy foglalkozzanak a javaslatainkkal, mert mi, egyszerű polgárok lehetünk előterjesztők, és nem vehetünk részt a jogalkotásban. Pontosan ezért választottunk meg képviselőket hogy a város polgárainak érdekeit képviseljék, és vegyék figyelembe javaslatainkat, előterjesztéseinket. Már a képviselő szó is erről árulkodik. Képvisel Ő engem mint városi polgárt!

Ez az a mentalitás, ami miatt a városvezetés nem érti a problémáinkat, s talán nem is érdekli, mit gondolunk MI a városról. Ők nem a mi képviselőinknek gondolják magukat, hanem olyan kiváltságosoknak, akik nem szolgálják, hanem uralják a várost, s mindenkit leoltanak, aki egyáltalán szót mer emelni vagy javaslatot mer megfogalmazni.

A legvégén persze Szeremreyné Pataki Klaudia mindenféle jogi passzusokra hivatkozva megmagyarázza, hogy ő és társai miért nem tehetik közzé akár 10 évre visszamenőleg is vagyonnyilatkozatukat, s miért nem kell nyilvánosságra hozni az összes, közpénz-költésről szóló szerződést.

A kérdés már csak az, hogy mitől félnek? Miért nem vállalják a nyilvánosságot? Mit akarnak előlünk eltitkolni?

 

11 komment
Címkék: Kecskemét

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1412297471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.28. 07:16:43

Érdektelen normalis ember számára a mas zsebében turkalas.kiveve az irigy prolikat.na azok szeretik tudni kinek mibol lett kockaladaja mikor neki csak moszkvics jutott

Lucifer Morningstar 2017.02.28. 07:34:07

Ne nyavalyogj, jövőre megkapod a 2 kiló szétfagyott krumplit, a 3 kiló lejárt száraztésztát és újra szavazhatsz rá.

amado 2017.02.28. 08:20:47

Tényleg nem ártana kicsit megpiszkálni azt a kecskeméti szemétdombot, a tetején pöffeszkedő ordas tyúkkal együtt. Csak pár tipp: hogyan költhetett közel 20 milliót a dolgozószobájára, miközben a Városházán olyan szintek is vannak, ahol szó szerint alá van dúcolva a plafon, hogy ne szakadjon a dolgozok fejére? Miért is a város fizeti a polgármesternaccsád közlekedési bírságait? Hogy is van azzal a fél perces reklámfilmmel, amiért 50millió forintot fizetett a város úgy, hogy az összes szereplő ingyen dolgozott?

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2017.02.28. 08:35:23

ökölbe szorul a gyomrom, valahányszor

Urb 2017.02.28. 09:39:20

@FILTOL: Picit magasabb szinten zajlik az, ami az embereket zavarja s nem csak a prolikat...

dobe 2017.02.28. 12:27:58

Követelem a helyi népszavazást. Ezek is akkora korrupt disznók.A Kecskemétiek meg mért ilyen gazembereket választanak be. Vessenek magukra.

staropramen 2017.02.28. 12:57:04

A kecskeméti polgármester asszony és családja oszlopos tagja a matolcsy klánnak.
Ezért aztán dől a városhoz a pénz és a pénzzel arányosan veszíti el arányérzékét a polgi-asszony.
A gazdag város polgárait nem nagyon érdekli,hogy ilyen pénzből lesz új egyetem,és ki fizeti a főnökasszony férjét.
Ez van.

inebhedj - szerintem 2017.02.28. 13:09:49

Valójában csak kormányfüggetlen hagyománytiszteletről van szó, mindig is így zajlott minden.

Narancsos kommunizmus 2017.02.28. 14:17:56

Nem csak Kecskeméten van így.

Tancsa János 2017.03.02. 15:20:22

Klaudia teljesen alkalmatlan városvezetőnek, de még egy kis céget is képtelen lenne vezetni képességek híján.

"A helyi közhatalom zavartalan gyakorlásához azonban nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzatok a rendeleteik előkészítését − beleértve annak eldöntését is, hogy törvényi kötelezettség hiányában adott témában egyáltalán kívánnak-e rendeletet alkotni − külső befolyástól mentesen végezzék, azaz csak a képviselő-testület szervei és az önkormányzati képviselők vegyenek a jogalkotás folyamatában részt."

Ez a válasz több helyen is jól mutatja Klaudia selejtes gondolkodását.
1.) Csak egy buta ember gondolhatja, hogy a város legbölcsebbjei a politika választott képviselői.
2.) Az önkormányzat nem "jogot alkot", hanem rendeleteket hoz.
3.) Az önkormányzati döntésekben hülye az a képviselő, aki a döntések előkészítésekor (a folyamat része) nem kéri ki szakértő véleményét az adott szakterület kérdéséről.

Persze a Fideszben központi utasítások vannak minden fontos döntés előtt, ezért nem érdekli őket a döntések szakmai megalapozása, csak a mutyi és a sunyiság.
süti beállítások módosítása