Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Családban marad az Magyar Nemzeti Bank pénze: a kecskeméti polgármester férje is kapott Növekedési Hitelt az MNB-től

2016. május 09. 11:08 - Hugyecz Zoltán

400 millió forint kedvezményes MNB-hitelt kapott a Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje, Szemerey Szabolcs tulajdonában álló Szempont Consulting Kft. A mindössze 3 millió forint törzstőkével rendelkező vállalkozásnak a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, a 3 millió forintos jegyzett tőke a fedezete a 400 millió forintos hitelnek. Az MNB-hitelét Szemerey Tamás, Matolcsy-unokatestvér tulajdonát képező Növekedési Hitel Bank adta a második unokatestvérnek, a polgármester asszony férjének, Szemerey Szabolcsnak.

400 millió forintos MNB-hitelt helyezett ki az egyik Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás a másik unokatestvér Szemerey Szabolcsnak, aki nem mellesleg Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje. Mindezt tegnap az RTL Klub is hírül adta.

szne_hitel_v3.png

A hitel kihelyezése, illetve annak mértéke azért is meglepő, mert a Szempont Consulting Kft. elnevezésű cég mindössze 3 millió forint törzstőkével rendelkezik, és ez a fedezete a 400 millió forintnak a cégbírósági bejegyzés alapján. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a cég összforgalma 2014-ben mindössze 8,5 millió forint volt, nyeresége pedig 1,5 millió forint. Erre kapott 400 millió forint Növekedési Hitelt a polgármester férje.

Ez már csak azért is felháborító, mert nem nehéz belátni, hogy mekkora kockázatot vállal ezzel az állam, illetve a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank. Hiszen, ha a 3 millió forint az egyedüli fedezete a 400 millió forintnak, és bedől a cég vagy nem képes visszafizetni a felvett hitelt a meghatározott idő alatt, már akkor is 397 millió forintot veszít az MNB.

 

(Teljes dokumentum)

De még felháborítóbb a hatalmas állami hitel kihelyezése a kecskeméti rokonoknak, ha alapul vesszük a jelenlegi hitelezési gyakorlatot. Eszerint ugyanis teljesen elfogadhatatlan, hogy 400 millió forint hitelt kap 3 millió forintos fedezetre egy cég. Egy több mint 200 millió forintos törzstőkéjű cég is maximum csak a fedezeti érték kétszeresével egyenértékű állami hitelt szokott kapni, de ilyenkor már a tulajdonosnak is teljes vagyonával kell kézfizető kezességet vállalnia. Ez azt jelenti, hogy alapesetben a 400 milliós hitelfelvétel fedezete minimum 200 millió vagyon mellett teljes kézfizető kezességvállalás közjegyzői okiratba foglalva a vállalkozás vezető tisztségviselőjétől vagy tulajdonosaitól.

A kecskeméti polgármester asszony Szemereyné Pataki Klaudia és férje, Szemerey Szabolcs immár visszavonhatatlanul érintetté vált a Matolcsy-rokonságnak juttatott százmilliós állami pénzek ügyében. Mivel a 2015-ös gazdálkodási adatok még nem állnak rendelkezésre, kíváncsian várom, mire költötte el a Szempont Consulting Kft. ezt a 400 milliós hitelt. Hát így „Szívügye Kecskemét” a polgármester asszonynak? Azért csak kibújik a szög a zsákból!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr158699206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása