Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Családon belüli vagyonosodás Szemerey-éknél

2018. szeptember 12. 10:43 - Hugyecz Zoltán

Avagy. Hogyan gazdagodjunk meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Minden év májusában össznépi szórakozássá vált ismertebb cégek mérlegadatait böngészni, mert ebből kiderül, 2017-ben hogyan gazdálkodtak. Az illiberális Magyarországon ez kiegészül azzal a felelősséggel, hogy figyelemmel kisérjük az adófizetői pénzen gazdagodó kormányközeli személyek vagyonosodását. Mivel a kormány bér-ellenzéke ezt a munkát kevéssé végzi el (inkább némán ülnek a Parlamentben), így a Kecskemétet fogva tartó Szemerey-klán 2017-es gazdálkodásának feltárása rám marad.Igyekeztem el is végezni a rám maradt feladatot. 

Adófizetői segítséggel 2017-ben is

De mielőtt belevágok az ismertetőmbe, érdemes átismételni, mit tudtunk meg az elmúlt években a Szemerey-család gazdálkodásáról. Korábban feltártam, hogy a banki hitelezési szabályok trükkös kijátszásával teremtették meg a családi gazdagodás lehetőségeit. Ha valaki bankár, akkor a közeli hozzátartozónak nem adhat hitelt, és ilyenkor jól jön egy "távolabbi" rokon, aki jogilag már alkalmas a hitelfelvételre. Hogy utána persze ki és kinek adja tovább a felvett hitelt, milyen költséget számol el egy jó működő adóhivatal persze kinyomozná, no, de nem hazánkban. Mindenesetre a Szemerey Tamás (Növekedési Hitel Bank), Szemerey Zoltán (a testvér), és Szemerey Szabolcs (az unokatestvér) 2017-es keringője ismét megerősítette: valójában egymást segítik a vagyonosodásban, amivel nem is lenne baj, ha nem állami befolyásukat, és az adófizetők pénzét használnák fel.

Sajátságos Szempontok

A Szempont Consulting Kft. 400 millió forintnyi Növekedési Hitelt kapott - régóta mondom - úgy, hogy valójában esélye sincs visszafizetni, mert nem végez olyan eredményes és aktív gazdálkodást. Inkább volt ez a hitel adófizetői támogatás a családnak. Egy nem túl jól hasító cég, amelyben még ott a hitel, jellemzően nem szokott osztalékot fizetni, hiszen kell a pénz a jövőre, a felelős gazdálkodásra. De a Fideszes újgazdagok nem a holnapnak élnek, hanem a mának, és ahogyan Orbán Viktor strómanjai, vagy akár Mészáros Lőrinc is, szeretnek ők sok-sok osztalékot felvenni.

Minden út a KEDO Zrt-hez vezet

Azt, hogy mi a pontos tevékenysége a Szempont Consulting Kft.-nek, nem igazán tudjuk, de az erősen valószínű, hogy a Matolcsy féle kecskeméti oktatási fejlesztéseket összefogó, állami KEDO Zrt. volt a megbízója a cégek. Ez az állami cég (KEDO Zrt., és ennek a cégnek a vezérigazgatója Szemerey Szabolcs havi kb 1,5 milliórét). Milyen véletlen éppen ez a cég felügyeli az éppen 1,3 milliárd forintos dráguláson átesett éves csúszásban lévő Neumann János Egyetem új kampuszának építését. Így persze könnyű! Adófizetők pénzéből működő fejlesztési cég valószínűleg bevon egy Szemerey-féle családi vállalkozást. Olyan ez, mintha minden kecskeméti tavaly meghívta volna egy gazdag vacsorára a Szemerey-családot.

És egy valóságos csoda (vagy nem)

De van még a családban egy még nagyobb gazdasági csoda. Van egy cégük, Organic One Kft a neve, mely pár éve még a megszűnés felé lépdelt, és 2014-ben végelszámolás alatt állt. Mostanra megmentették és 2 fő alkalmazottal, 573 milliós árbevételhez jutott. Fogalmam sincs,  mit találtak fel, lehet, hogy olajat  Kiskunságon, vagy (gázolajat), de mindenesetre jól megszaladt nekik ez a cég is.

Mindebből is világosan látszik: a Szemerey-család úgy gazdagszik, hogy közben igazi gazdasági, no pláne, termelőmunkát nem végez. Tanácsadások, valószínűleg körbe számlázások, állami hitellel megtámogatott pénzbőség és a tulajdonosokat rendszeresen gazdagító osztalék. A lényeg világos, mindenütt ott van a dolog végén Szemerey Zoltán és Matolcsy György. Nem véletlenül hívta azóta sajnos megszűnt Heti Válasz, és a Magyar Narancs Matolcsy érdekeltségének Kecskemét városát.... 

Azért 2018-ra is kíváncsi leszek hogyan gyarapszik majd a család vagyona?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6314235961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása