Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Veszteséges cégekkel fedezik az állami hiteleket Szemereyék?

2016. július 27. 08:06 - Hugyecz Zoltán

Miből fogja visszafizetni a felvett hitelt?

Több milliós veszteséget halmoztak fel 2015-ben azok a cégek, melyekben a kecskeméti polgármester férje, Szemerey Szabolcs tulajdonában lévő Szempont Consulting Kft. szerzett tulajdont, és vélhetően ezek a fedezetei annak a 400 millió forintos állami hitelnek, melyeket unokatestvére, Szemerey Tamás bankjától kapott az ugyancsak unokatestvér Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott hitelprogram keretében. Mint azt az RTL Klub korábban kiderítette, a veszteséges cégek mindegyike egy harmadik unokatestvér, Szemerey Zoltán, valamint és fia tulajdonában állt korábban.

Továbbra sincs meg a fedezete annak a 400 milliós állami hitelnek, melyet a kecskeméti polgármester Szemereyné Pataki Klaudia férjének cége kapott az MNB kedvezményes növekedési hitelprogramjának keretében. Szemerey Szabolcs − aki unokatestvére a hitelt folyósító Növekedési Hitel Bank tulajdonosának, Szemerey Tamásnak, valamint a programot állami pénzből finanszírozó MNB-elnök Matolcsy Györgynek − nem sokkal a hitel felvétele után a Szempont Consulting Kft-vel négy cégben szerzett tulajdonrészt, amiből három az elmúlt években több százmilliós veszteséget halmozott fel.

  1. Szemerey Szabolcs cége a cégadatok alapján 1/8-ad arányban szervezett tulajdon részt, 2015.10.23.-i bejegyzés alapján, Szemerey Zoltán tulajdonát képező PESTI-HELVÉT Mezőgazdasági Kft-ben, amely 2014-ben 280 ezer forint, 2015-ben 556 ezer forintos veszteséget termelt. Számításaim szerint cég 74,6 millió forintos eszközállományából 9,4 millió forintot használhatott fedezetként a 400 milliós hitelre Szemerey Szabolcs. A társaság 2015 éves árbevétele 180 ezer forint volt. Szemerey Zoltán édestestvére Szemerey Tamásnak.
  2. A Szempont Consulting a cégadatok alapján 1/11 arányban szerzett tulajdonrészt, 2015.10.23.-i bejegyzés alapján, az SZKLAD Logisztikai Szolgáltató Kft-ben. Ez a cég 2015-re 229 millió forint veszteséget halmozott fel, és csak úgy tudott a saját tőkéje pozitív maradni, hogy a tulajdonosok tőkét emeltek 2014-ben. A Polgármester férje, Szemerey Szabolcs tehát egy olyan cégbe szállt be, amely ismételten vastagon veszteséges. A 2015-ös mérlegadatok alapján a vállalkozás árbevétele 2015-ben 10.7 millió forint, míg vesztesége 5,9 millió forint. Megjegyezendő hogy a 2014-es évben ez a veszteség 114 millióra rúgott. A cég eszközállománya 2015-ben 122 millió forint, de ennek csak 1/11-ed része lehet a fedezet, azaz 11 millió forint. Ennek a cégnek a vezető tisztségviselője érdekes módon Svébis Máté Mihály, aki feltételezhetően a Bács-kiskun Megyei Korház és Rendelőintézet főigazgató főorvosának fia. 
  3. Hat nappal később, 2015.10.29.-i bejegyzés szerint, megvásárolja Szemerey Szabolcs az Organic One Kft. 100 százalékos tulajdonát. A 2015-ös mérleg alapján 17 milliós árbevétele van, ugyanakkor a kft. 20,5 millió forintos veszteséget termelt. A cég eszközállománya 2015-ben 246,8 millió forint. Ez használható fedezetre. Továbbá érdekesség még hogy ennek a vállalkozásnak is a vezető tisztségviselője ugyanaz a Svébis Máté Mihály, mint a SZKLAD Kft-nek. 
  4. Továbbá a 400 milliós NHP hitelből még 2016 februárjában Szemerey Szabolcs cége lesz a képviseletre jogosult, mint egyedüli képviselő egy negyedik cégben a HELVÉT INTEGRÁTOR Mezőgazdasági és Termelő Kft-ben. A 2015-ös mérleg alapján a cég árbevétele 8,3 millió forint, és a vállalkozás vesztesége 2015.-évben 666 ezer forintra rúgott. Az elmúlt két évben, a saját tőkéje 2014-ben -33,7 millió forint, 2015-ben -24,4 millió forint. Mivel 2014-ben és 2015-ben is a saját tőkéje negatív a hatályos jogszabályok alapján „a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint, ha két egymást követő évben a vállalkozás saját tőkéje Kft. esetében a jegyzett tőke fele, Rt. esetében az alaptőke kétharmada alá csökken, össze kell hívni a taggyűlést, közgyűlést, és a társaság köteles ennek rendezéséről döntést hozni. Erre a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül van ideje. Ha a tőkerendezést a társaság nem biztosítja, köteles vagy jogutód nélkül megszűnni, vagy pedig olyan társasági formára átalakulni, amelynek tőkekövetelményeinek megfelel. A társaság 2016. április 30-án fogadta el a 2015-ös mérleget, így legkésőbb 2015. július 30-ig a fenti szabályozás szerint a vállalkozás vezető tisztségviselőjének, lépéseket kell tenni a Gazdasági Törvény szerint.

tablazat.png

Tehát Szemerey Szabolcs veszteséges cégek tulajdonrészeinek megvásárlására fordította a kapott 400 milliós Növekedési Hitelt. De még ha ettől is eltekintünk, és összeadjuk a cégek tárgyi eszköz értékeit, akkor is csak 269 millió forint jön ki, tehát nem érik el a kapott 400 millió forintos hitel összegét. A veszteségeket alapul véve pedig immár nemcsak az nem tiszta, hogy mi a fedezete a 400 millió forintos hitelnek, hanem az sem, hogy miből fogja fizetni a Szempont Consulting Kft az éves 40 milliós hiteltörlesztést és annak évente felmerülő kamatát. Bár Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város polgármestere többször biztosította a fedezethiányra felvetett kérdésre válaszul, hogy „férje az utolsó fillérig vissza fogja fizetni a felvett hitelt”

De én egyszerűen nem értem, miből?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr278916986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása