Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Legyen Kecskemét az átláthatóság mintavárosa!

2017. február 11. 08:52 - Hugyecz Zoltán

Javaslatot készítettem a kecskeméti képviselőknek és Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, hogy városunk gazdálkodása, közös pénzünk elköltése, valamint a közfeladatot ellátó képviselőink, vezetőink vagyonosodása minél átláthatóbb legyen. Ne lehessen a tudtunk nélkül egyetlen forintot sem elkölteni! Se üzleti, se adótitokra, se személyiségi jogokra hivatkozva nem lehessen eltitkolni, mire megy el a pénzünk, miből, s hogyan élnek mindazok, akik a pénzünkkel bánnak, akiket a mi pénzünkből fizetünk. A kész, kidolgozott javaslatot elküldtem minden képviselőnek és városvezetőnek. Semmi mást nem kell tenniük, csak meg kell szavazniuk. Legyen Kecskemét az átláthatóság mintavárosa!

Most, amikor ezekben a hetekben a politikusok, képviselők vagyonbevallási időszakát éljük, felháborodottan kellett azzal szembesülnöm, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és a többi városvezető vagyonnyilatkozata nem elérhető a város honlapján, s a képviselők közül is csak elenyésző számban tették közzé vagyonnyilatkozatukat.

Vagyis, ha meg akarjuk tudni, miből és hogyan élnek vezetőink, választott képviselőink, akik a mi közös pénzünkkel bánnak, akik a mi pénzünkről döntenek és a mi adóforintjainkból élnek, akkor ki kell kérnünk a vagyonnyilatkozataikat. Ezen felbuzdulva, s ezen felháborodva elkészítettem egy átláthatósági javaslatot a városnak, amit elküldtem minden képviselőnek és városvezetőnek. Ha valóban elkötelezettek a város pénzügyei és átlátható gazdálkodása mellett, semmi mást nem kell tenniük, csak meg kell szavazniuk.

Főbb javaslataim a következők:

1. A képviselők, a polgármester, az alpolgármesterek vagyonnyilatkozatai legyenek elérhetőek az önkormányzat honlapján úgy, hogy az előző évi vagyonnyilatkozattal összehasonlítható legyen.

2. Bármilyen közpénzről szóló szerződés csak akkor léphet hatályba, csak akkor lehet kifizetni a pénzeket, miután a szerződést közzétették a honlapon. Ez a szabály vonatkozzon mind az önkormányzati, az Önkormányzati tulajdonban lévő, mind a háttérintézmények szerződéseire.

3. Nevezzenek ki a közpénzek elköltését felügyelő átláthatósági biztost a polgármesteri hivatalban!

4. A város költségvetése legyen közérthető formában, táblázatokban is elérhető a honlapon. Ez a feltétele annak, hogy ne lehessen mindenféle jogi, bikkfanyelven megírt szövegek mögé bújni, amit senki sem ért. Mindannyiunknak joga van tudni, mit terveznek a városban, mire akarnak költeni, s milyen ígéretet lehet majd számon kérni a város vezetőin.

5. Minden bizottsági és képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve, hangfelvétele legyen elérhető a honlapon!

6. Minden egyes közbeszerzései felhívásnak elérhetőnek kell lennie a honlapon az eredményekkel és az értékelésekkel együtt. Hogy ez megvalósulhasson, integritás megállapodást kell kötni.  Ez egy olyan háromoldalú szerződésről van szó, amelyet az ajánlatkérő, az ajánlattevők, illetve egy független ellenőr köt egymással. A megállapodásban nyilatkoznak arról, hogy tisztességesen járnak el a közbeszerzési eljárás és a szerződés teljesítése során, illetve megbíznak egy független ellenőrt, hogy felügyelje és ellenőrizze az eljárást.

Legyen Kecskemét városa is példamutató az átláthatóság területén! Támogassák javaslatomat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4812248410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása