Hugyecz Zoltán Blogja

Öntsünk tiszta vizet a pohárba a közéletben is!

Zúgott a sikerpropaganda, miközben csúcsra járatták a mutyit Kecskeméten – Évértékelő 2016.

2017. március 03. 14:04 - Hugyecz Zoltán

Mostanában oly divatossá vált, hogy egyes politikusok évértékelőt tartanak minden év január-februárjában. Ehhez szeretnék én is csatlakozni, de nem az országos ügyekkel kapcsolatosan, hanem elsősorban szűkebb környezetünkben, Kecskemét városában történtekről.

Kezdjük talán azzal, hogy 2016-ban is bebizonyosodott:szeretett városunknak, Kecskemétnek, továbbra sincs jó gazdája. Arról nem is beszélve, hogy – sajnos – a 2016-os év sem telt kecskeméti vonatkozású botrányok nélkül. Röviden összefoglaltam, melyek is voltak ezek, mert igen mozgalmas év volt 2016.

Sajnos a városi médiumok idén is beálltak a sorba, és szépen harsogták a dicshimnuszokat, de városunkban történtek más dolgok is. Nem állítom, hogy nem voltak fejlesztések a városban, de egy ilyen gazdag város, mint Kecskemét, mégis miért csak a botrányaival került bele az országos médiába!

Január – Botrány a Bányaiban

Január elején a tél megmutatta, hogy eshet hó, hát esett is. Bár ekkor is többek szájából elhangzott, hogy felkészült a város a tél fogadására, ennek ellenére a település több területén komoly kívánni valót hagyott maga után az önkormányzattal szerződésben álló Mega-Sped Kft., amely a hóeltakarításért felelt. Ugyancsak januárban tovább folytatódott a Bányai Júlia Gimnázium igazgatójának kinevezése körüli huzavona, amely akkor már nyolc hónapja tartott.  Ekkor még Lukács Lajos Igazgató Úr nemet mondott az intézményvezető helyettesi felkérésre. Ebben hónapban a pedagógusok is tüntetéseket kezdtek szervezni az oktatás helyzetének javítása érdekében. A Megvédjük a Bányait csoport sikert könyvelhetett el, hiszen Szilágyi Piroska Tünde visszavonta a Bánya Júlia Gimnázium igazgatói posztjára beadott pályázatát, aztán hirtelen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester támogatni kezdte Lukács Lajos kinevezését, amit eddig az időpontig folyamatosan elutasított. Majd ezt a támogatást sikerült úgy tálalnia, mintha mi sem történt volna az eltelt nyolc hónapban.

Február – Mégsem veszítette el közvagyon jellegét

Februárban sok más mellett pert vesztett az MNB az alapítványainak adatai kiadásával kapcsolatosan. Emlékeztetőül: a kormány azt akarta beadni nekünk, hogy az alapítványok pénze is elveszítette közvagyon jellegét. Végül nyilvánosságra kellett hozniuk a PADMA alapítvány adatait is. Ekkor már tudtuk, hogy az MNB alapítványok megalapították a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. fedőnevű céget 12 milliárd forintból, amely vezérigazgatójának „egészen véletlenül” Szemerey Szabolcsot nevezték ki, aki a polgármester asszony férje és egyben az MNB-elnök Matolcsy György másodunokatestvére.

Mindeközben megkezdődtek az országos tanártüntetések a Pukli István által vezetett Tanítanék mozgalom szervezésében. Kiderült, hogy a kecskeméti önkormányzat által még 2015-ben finanszírozott 2017-es budapesti vizes-vb imázsfilmjére támogatásként a kecskeméti adófizetői pénzekből kifizette 55,6 millió forintból nem is a támogatási szerződésben szereplő Kecskeméti TV készítette el a reklámfilmet, hanem egy budapesti vállalkozás. Ekkor történt, hogy világ-, olimpiai és Európa-bajnok úszónk, Hosszú Katinka összetépte a Magyar Úszószövetség támogatási szerződését egy sajtótájékoztatón.

Azért ebben a hónapban volt egy nagy győzelem is, amelyet a Megvédjük a Bányait csoport, a tanárok, a diákok és a szülők értek el: Lukács Lajos közel nyolc hónapos huzavona után megkapta a Bányai Júlia Gimnázium igazgatói kinevezéséről szóló hivatalos értesítést!

Március – Szinte minden szabálytalan volt az imázsfilm megrendelése körül

Tavaly márciusban kiderült az is hogy a polgármester már korábban aláírta a vizes-vb imázsfilmjével kapcsolatos támogatási szerződést, mint ahogy azt a közgyűlés jóváhagyta volna. Persze ezt a mai napig tagadják. Sőt ekkor derült ki az is, hogy a vizes-vb reklámfilm készítéséért felelő cég hamarabb számlázott, mint ahogy egyáltalán az önkormányzat szerződést kötött volna az úszószövetséggel. 

Arról nem is beszélve, hogy állítólag az idő rövidségére és mindenféle paragrafusokra hivatkozva az önkormányzat még közbeszerzést sem tartott a film elkészítésével kapcsolatosan.

Április – Szemereyék és a PADMA

E hónap elsején jelent meg az ominózus írásom Kecskemétet használják piszkos ügyeik intézésére? címmel, amelyért Szemerey Szabolcs, polgármesterünk férje két személyiségjogi pert is a nyakamba akasztott. 

Ugyanezen hónapban bukott ki országosan az is, hogy vannak Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében olyan kormánypárti képviselők, akik „offshore lovagok”.

Tovább folytatódott áprilisban a vizes-vb imázsfilmjével kapcsolatos titkolózás, hiszen közérdekű adatigénylésemre továbbra sem volt hajlandó kiadni az elszámolást sem az önkormányzat, sem a támogatásban részesült Kecskeméti TV. Tették ezt annak ellenére, hogy mindkét szervezet elismerte, hogy a dokumentum tartalmaz közérdekű adatokat. Ezért kénytelen voltam a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz fordulni jogorvoslatért. 

Azért a MNB-alapítványokkal kapcsolatos nyomozások sem zárultak le eredmény nélkül, hiszen kiderítettem: a PADMA komoly összegeket juttatott a Szemerey családnak. 

Ebben az ügyben volt az is, amikor Matolcsy Huba Györgyről levezették, hogy valójában a családja és rokonsága, a Szemerey család a Honfoglalás kori magyarok leszármazottai. 

2016. áprilisi közgyűlésen megkérdezték a polgármester asszonyt, hogy családi köteléke révén érintett-e a PADMA alapítvány pénzszórásában. Természetesen ezt tagadta, és kijelentette, hogy minden alapítványi kifizetés jogszerűen történik. Az érdekes ebben az volt, hogy vajon mindezt honnan tudja, hiszen még vizsgálat nem volt ebben az ügyben.

Május – Kecskeméten a sötétség lett úrrá

Májusban is harsogott a mindent elárasztó sikerpropaganda, de közben Kecskemét városában a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt által kivitelezett utcai közvilágítás rekonstrukciója ellenére nem hogy világosabbak lettek a közterületek, de lassan zseblámpát kell használni, hogy el tudjunk jutni A-ból B-be.

És robbant a hír, amit már 2016 januárjában is sejteni lehetett: Kecskemét város polgármesterének férje, Szemerey Szabolcs, vagyis pontosabban a Szempont Consulting Kft. nevű cége 3 milliós jegyzett tőkére hirtelen kapott a rokon Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Banktól úgy, hogy ezt a hitelt a Matolcsy György féle Magyar Nemzeti Bank biztosította. Mindezt úgy, hogy Szemeres Szabolcs cégének 2015 éves árbevétele alig haladta meg a 4 millió forintot, és 8,5 milliós veszteséget termelt, bár ezek a számok csak 2016. május végén lettek ismertek. Ezzel az üggyel még az országos sajtó és televízió is foglalkozott híradásaiban. 

Erre a hírre reagálva jelentette ki a város polgármestere, Szemereyné pataki Klaudia, hogy: „A férjem vállalkozása ugyanolyan feltételekkel jutott kedvezményes hitelhez az MNB programjában, mint bármely más vállalkozás az országban” és hogy „Nem aggályos a férjem hitele!”

Közben a Questor-károsultak is többször mind írásban, mind szóban, mind tüntetéseken kérték a Polgármester asszonyt, hogy járjon közben rokonságánál az ügyüket érintően, de mint tudjuk: „Úri szempár nem téved a kisemberre!”

Június – „Nem Aggályos a férjem 400 milliós hitele”

Kiderült, illetve nem derült ki, hogy hova tűntek a röntgengépek a Bács-Kiskun Megyei korházból. Mai napig nincs válasz, csak annyit tudtunk meg, hogy „A politikus kitért arra, hogy alig kezdett el az ügyben vizsgálódni, máris kiderült, hogy a Bács-Kiskun megyei kórházból hiányzik három darab, összesen 600 millió forintot érő röntgengép. A pénzt a kormány kifizette, a vállalkozók zsebre rakták, a gépeknek viszont nyoma sincs. A kórház még azt is letagadta, hogy kapott volna támogatást, az intézmény igazgatója pedig azóta is hallgat – fogalmazott (MTI).”

És hogy megint egy jó dolog is legyen, a magyar futballválogatott megkezdte menetelését a franciaországi Európa-bajnokságon, ahol a csapat nagyon szépen teljesített! Hajrá Magyarország!

Ebben a hónapban kerültek ki Kecskemét belterületén több helyre a polgármester asszony „Nem Aggályos a férjem 400 milliós hitele” tájékoztató plakátok, melyek kint voltak egész hónapban.

Július – Közpénzből hallgattatják el a helyi médiumokat

Ekkor egyesül a GAMF kecskeméti kara a Szolnoki Főiskolával, és megalakul a sokak által kifogásolt Pallas Athéné néven Kecskeméten az egyetem. Kiderül továbbá, hogy a helyi média miért nem számol be a várost érintő visszásságokról. Egyszerű okok állnak a háttérben, nem csak a város önkormányzata támogatja adófizetői pénzből a helyi médiumokat, hanem már a PADMA is ugyancsak az adófizetők pénzéből beszállt a támogatásba. Ez volt a „Hallgatás Ára?” 

Ugyanebben a hónapban elindult a már említett Szemerey kontra Hugyecz rágalmazási per is.

Már június közepét írunk, amikor Hadházy Ákos LMP-s politikus a 24-ik korrupcióinfón nagy nyilvánosság elé tárja, hogy egy kecskeméti kis médiavállalkozást bízott meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Ekkor még Dr. Zombor Gábor, volt kecskeméti polgármester volt az egészségügyi államtitkár. Részlet az azóta már botrányos körülmények között bezárt NOL.hu cikkéből:

 „Az LMP-s politikus szerint nem csoda, mert a pénzt a szerződés szerint hihetetlen tételere számolhatták el. Az ÁEEK engedélyezte például, hogy tévészpot gyártásához 50 ezer forintos óradíjat adjanak zeneszerzésre, helyszínkeresésére pedig napi 40 ezret. Az ígért filmben szereplők is jó pénzhez juthattak: az állat és az idomár 400 ezer, a felnőtt szereplő 140-180 ezer, a gyerek szereplő 50 ezer forintos napi díjat számlázhatott. Egy 500 karakteres sajtóközlemény 100 ezer forintba, egy sajtócikk pedig 350 ezer forintba került a győztes pályázónál.

Hadházy szerint a közbeszerzés nyilvánvalóan szabálytalan volt, hiszen a három meghívott ajánlattevő azonos üzleti körből származott. Azt pedig, hogy a budapesti ÁEEK miért egy kecskeméti kis médiavállalkozást és barátait hívta meg ajánlattételre, a korábbi államtitkár, Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár kecskeméti gyökereivel magyarázhatjuk... - jelentette ki az antikorrupciós szóvivő.”

Azóta sikerült kiderítenem, hogy ez a kis kecskeméti médiavállalkozás valószínűleg a MAKLORER Médiaügynökség Kft. (vélhetően egy helyi újságíró tulajdona), amelynek árbevétele a hivatalos adatok alapján egyik évről a másikra (2014-2015) 17 millió forintról 81 millió forintra emelkedett éppen 2015-ben, és 2016-ban 33,5 millió forint osztalékot ki is fizetett a tulajdonosnak. Hát volt miből X6-os BMW-t venni, bár ugye ez csak spekuláció!

Ugyancsak Hadházy Ákos hívta fel a figyelmemet: ”Az Új Nemzedék Újratöltve program elnevezése a lehető legcinikusabb, inkább azt kellett volna neki adni, hogy „újratömve”, ugyanis valójában a fideszes fiatalokat tömték ki most rengeteg közpénzzel” – erről a poitikus beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az Új Nemzedék Nonprofit Kft. egy országos lefedettségű szervezet, természetesen kecskeméti telephellyel is rendelkezik. Ez azért is érdekes, mert 2016 végén itt jelentették be, hogy a kecskeméti fiataloknak programszervezésre szerződést kötöttek egy GILBERBROSS nevű céggel. Az előzetes információk alapján ezzel a céggel az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (UNK) köthetett szerződés, persze megint az adófizetők pénzén, a Fidelitashoz közel álló személyek bevonásával.

Úgy tűnik, a foci Eb-n és az olimpián kívül július még tartogatott meglepetéseket. Az N1TV Felderítő műsorában a nézők elé került egy riport Cigányokkal nyomják le az ingatlanárakat Kecskeméten címmel. Nem tudom, mi a valóság, azonban a riportfilmben feltűnnek olyan nevek, mint Valkai László helyi vállalkozó, aki a feltételezések szerint felvásárolja az értékcsökkent ingatlanokat, és érinthetetlen, mert Kecskemét alpolgármestere (Szeberényi Gyula Tamás) az ügyvédje. Egy biztos, a legjobb befektetés manapság az olcsón vett ingatlan.

http://n1tv.hu/ciganyokkal-nyomjak-le-az-ingatlanarakat-kecskemeten

Augusztus – Behalt az 52-es út bővítési terve

Ebben a hónapban szembesült Kecskemét lakossága azzal, hogy a polgármester asszony által már többször megígért 52-es út a régi uszodától a Homokbányáig történő kiszélesítése négysávúra nem történik meg. Az indok az volt, hogy más útszakasz kapott prioritást.

Aztán augusztusban ismét megjelent Kecskemét különböző részein egy plakát, amelyen Szemereyné Pataki Klaudia biztosítja a választópolgárokat arról, hogy ”Biztosítom, hogy férjem a felvett 400 milliós hitelt az utolsó fillérig vissza fogja fizetni!” Érdekes módon ez a plakát a kihelyezést követő nyolcadik napon eltűnt, annak ellenére, hogy a plakáthelyek a hó végéig le voltak foglalva és ki is lettek fizetve. Természetesen ebből is országos hír lett, hiszen ez is bizonyítja, hogy hogyan működik a városban az öncenzúra, hiszen ezeket a plakátokat ugyan nem az önkormányzat távolította el, de feltételezhetően, de sajnos nem bizonyíthatóan önkormányzati nyomásra.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/eltavolitottak-a-kritikus-plakatokat

Szeptember – Matolcsy szerelmes, a kormány gyűlölködik

Nyilvánosságra kerül, hogy a Szemerey rokon Matolcsy György egy Vajda Zita nevű hölggyel alkot egy párt, aki mellékesen jól fizető állásban van az MNB-nél. Ez is bebizonyította, hogy nem csak a Szemerey család tagjai jutnak zsíros állásokhoz, hanem már a szeretők is. Mindeközben folyik a kormány gyűlöletkampánya a bevándorlók ellen teleplakátozva Kecskemét közterületeit.

Október – Szemerey Szabolcs fizetését titkolja a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

Ebben a hónapban volt a kvótanépszavazás, amely totális bukással záródott, hiszen nem lett meg –  minden próbálkozás ellenére sem – az 50 százalékos részvétel. Még annak ellenére sem, hogy a Kecskeméti Közgyűlés FIDESZ-KDNP többsége az ellenzék kivonulása mellett megszavazott 2 millió forintot tájékoztató plakátkampányra a város költségvetéséből, azaz a kecskemétiek pénzéből.

Azután még ebben a hónapban robbant megint a médiabomba. Kiderítettem, hogy a polgármester asszonyunk férje által irányított Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-nél a 10 fő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok bruttó 4,6 millió forintot tesznek zsebre havonta. Az is kiderült, hogy a 6 fő alkalmazott, akik között Szemerey Szabolcs mint vezérigazgató szerepel, havi bruttó 5,6 millióba kerül az adófizetőknek. Persze én konkrét adatokat szerettem volna megtudni, de ezt nem adták ki még a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság utasítására sem. Sebaj, majd a bíróság dönt, reményeim szerint még 2017-ben, hogy megtudhatom-e.

November – Kirakták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, jött Radics Kálmán

Sajtóinformációk szerint Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelője, vagyis egy hozzá köthető vállalkozás megveszi Bács-Kiskun megye napilapját, a Petőfi Népét is. Bár ezt akkoriban minden fórum tagadta, de ma már mindenki tudja, hogy Orbán Viktor felcsúti helytartója állhat a vásárlás hátterében.

Ebben a hónapban jut tudomásomra, és kezdek el vizsgálódni a Mezei utcai Roma közösségi ház ügyében, ahol új üzemeltetővel köt az önkormányzat szerződés még júliusban a már két éve jó működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyett. Ez az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány, a bizonyítottan Fideszhez közeli Radics Kálmán vezetésével. Természetesen a városi költségvetésben szereplő éves 20 millió forintos üzemeltetési támogatást is megkapták időarányosan. Az érdekesség ebben az volt, hogy több helyben lakó roma jelezte felém, hogy semmilyen tevékenység nem folyik a közösségi házban, sőt azok a felzárkóztató programok is abba maradtak, amelyeket az előző üzemeltető szervezett. Ennek az összegnek az elszámolása mostanában esedékes, így természetesen megnézem, mire is ment el fél év alatt 10 millió forint adófizetői pénz.

Novemberben ismét bejelentették, hogy felkészült a város a télre. Igaz csak azt felejtették el, hogy hó is eshet és fagy is lehet. Ennek a felkészültségnek itta meg a levét a város polgársága 2017 januárjában.

Ebben a hónapban mondott le Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség Elnöke, akivel Kecskemét polgármestere írta alá azt a támogatási szerződést, melyet a polgármester asszony úgy jellemzett: „Megtiszteltetés, és egyedülálló lehetőség…”. Az volt, egyedülálló lehetőség arra, hogy hogyan költsünk el 55,6 millió adófizetői forintot egy olyan eseményre, amelynek semmi köze a városhoz.

December – Kevesebb botrányt szeretnénk a következő évre

Ismét eljött az év vége és szeretetben, boldogságban végre mindenki a családjával, ismerőseivel együtt tudta tölteni a szeretet ünnepét, és az új évet azzal a gondolattal, hogy talán 2017. még jobb, és botrányoktól mentesebb év lesz Kecskeméten.

 

Szólj hozzá!
Címkék: Kecskemét

A bejegyzés trackback címe:

https://hugyeczzoltanblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr8112309787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása